Check voor het meest actuele reisadvies de website van rijksoverheid: https://www.nederlandwereldwijd.nl/reisadvies/tanzania#
Voor Tanzania is een visum vereist en kost voor houders van een Nederlands paspoort USD 50. Het visum kan je van te voren online aanvragen op https://visa.immigration.go.tz . Let op: goedkeuring van de aanvraag kan tot vier weken duren, dien de aanvraag dus op tijd in. Visa-aanvragen via andere websites zijn niet geldig.
Ook is het mogelijk om het visum bij aankomst op het vliegveld aan te vragen. Het is hierbij verplicht om een verblijfadres op te geven, noteer deze dus al voordat je het vliegtuig instapt. Wij raden je aan om het verblijfadres in te vullen van de eerste lodge waar je verblijft. Neem bij voorkeur het bedrag van USD 50 in contanten mee, omdat de pinapparaten op het vliegveld niet altijd werken.
De visumaanvraag online en de visumaanvraag op het vliegveld zijn gelijk aan elkaar wat betreft gemak en wachttijd. Op het vliegveld van Kilimanjaro is er vaak maar één rij voor de online visumvragen en één rij voor de aanvragen ter plekke. Afhankelijk van het aantal personen dat een online-aanvraag heeft gedaan is de ene rij sneller dan de andere of andersom.
Zowel bij aankomst als bij vertrek uit Tanzania moet je een geldig paspoort bezitten welke nog tenminste 6 maanden geldig is. Ook moet het paspoort nog 2 lege tegenover elkaar liggende pagina’s hebben.
Zorg ervoor dat je een goede reis- en annuleringsverzekering hebt. Een ongeluk zit tenslotte vaak in een klein hoekje en dat is extra vervelend als je op vakantie bent! Ook thuis kunnen dingen gebeuren waardoor je je reis moet afbreken en eerder naar huis moet gaan. Dan is het fijn als je kunt terugvallen op een reisverzekering die onvoorziene kosten vergoedt en die ook helpt bij het regelen van onvoorziene zaken.
African Time
In Tanzania is alles anders geregeld dan dat we in Nederland gewend zijn. In Tanzania kosten veel dingen meer tijd dan in Nederland. Afgesproken tijdstippen worden vaak meer als richtlijn aangehouden dan als concrete afspraak en iedereen doet alles op zijn gemak. Er wordt ook wel gesproken van ‘African Time’. Wees je er daarom van bewust dat het soms wat langer kan duren tot je eten komt in een restaurant of dat je lang moet wachten bij de douane bij aankomst op het vliegveld. De tijden genoemd in het reisschema en de tijden die je afspreekt met de gids zijn echter wel concrete tijdstippen en hieraan dienen zowel jij als de chauffeur/gids zich te houden.
In Europa zijn we goede asfaltwegen gewend met duidelijke verkeersregels waar iedereen zich netjes aan houdt. In Tanzania is dat anders. Er zijn enkele geasfalteerde hoofdwegen, deze zijn niet altijd goed bijgehouden en zeker in en net na het regenseizoen zitten er behoorlijk wat gaten in de weg. Zodra je de hoofdwegen verlaat om bijvoorbeeld je accommodatie of een wildpark te bereiken, bevind je je op een onverharde weg met veel kuilen en stenen. Gelukkig weten de gidsen/chauffeurs hoe ze met deze wegen om moeten gaan, zodat jij kan genieten van de zogenoemde ‘free African massage’.
In Tanzania kan het voorkomen dat de stroom uitvalt. Op de ene plek zal je er meer last van hebben dan de andere. In de luxere accommodaties wordt er gebruik gemaakt van een generator, waardoor je er helemaal niets van merkt. Niemand weet hoe lang een stroomuitval duurt en de medewerkers van de accommodatie kunnen het ook niet oplossen. Dus tijdens een stroomuitval kan je het beste rustig wachten tot de stroom weer terugkomt, er is nou eenmaal niets aan te doen.
Veel mensen denken bij Afrika vaak aan warmte en droogte. Het tegendeel is echter waar. In Tanzania kan het koud zijn naarmate je verder de hoogte in gaat (bij bijvoorbeeld Ngorongoro en de Kilimanjaro). Ook kan het ’s winters in de nacht behoorlijk afkoelen. Wees je ervan bewust dat de seizoenen in Tanzania tegengesteld zijn ten opzichte van Nederland, omdat Tanzania aan de andere kant van de evenaar ligt. De maanden juni, juli en augustus zijn dus de wintermaanden met de laagste temperaturen. De gemiddelde temperatuur in de wintermaanden is overdag 20 – 25 graden Celsius. In de hoger gelegen gebieden ligt deze temperatuur lager.
Het lange regenseizoen loopt van eind maart tot en met begin juni. Het korte regenseizoen loopt van november tot half december. De meeste regen valt ’s nachts.
Je loopt in Tanzania mogelijke gezondheidsrisico’s. Laat je voor vertrek altijd adviseren door de GGD of het vaccinatiecentrum. Bij het vaccinatiecentrum is het mogelijk om een telefonisch consult in te plannen. Deze kan je inplannen via 085-9020303 en vaak kan je al direct terecht.
Malaria
Malaria komt veel voor in Tanzania. De GGD of het vaccinatiecentrum zal je een recept voorschrijven voor malariatabletten. Deze tabletten komen soms met vervelende bijwerkingen. Als deze optreden is het alsnog belangrijk door te gaan met de kuur. De bijwerkingen trekken vaak na enkele dagen weg. Mocht je hevig last krijgen, neem dan contact op met je huisarts of apotheek.
Drinkwater
Van het water uit de kraan in Tanzania kan je behoorlijk ziek worden. Drink alleen water dat gekookt is of uit een fles komt die nog niet eerder is geopend. Neem geen ijsblokjes in je drank bij lokale restaurants en cafés, deze worden vaak gemaakt van kraanwater. Let ook op met het eten van salades, de groenten hierin worden meestal in kraanwater gewassen.
De lokale munteenheid is de Tanzaniaanse Shilling. De Amerikaanse dollar wordt echter ook overal geaccepteerd. Houd er wel rekening mee dat je meestal je wisselgeld krijgt in shilling, ook als je met dollars hebt betaald. Dollarbiljetten van vóór 2009 worden niet geaccepteerd.
Het is zeer gebruikelijk en gewenst in Tanzania om fooien te geven in restaurants, hotels en aan gidsen. De lonen in Tanzania zijn zeer laag, dus de fooien zijn voor de lokale bevolking nodig om rond te kunnen komen. Ook worden de fooien gebruikt als buffer tijdens het regenseizoen wanneer er weinig toeristen in het land zijn en er dus weinig werk is. Een richtlijn voor het geven van een fooi is voor de chauffeur/gids tussen de USD 25 en USD 35 per dag. Deze kan je in één keer geven aan het einde van de reis. Bij accommodaties adviseren wij een bedrag tussen de USD 10 en USD 15 per kamer per nacht. Deze fooi kan je in de fooienpot doen bij de receptie. Voor losse activiteiten adviseren wij een fooi tussen de USD 3 en USD 5 per persoon. Het geven van fooi is een vrije keuze en mag natuurlijk hoger of lager zijn dan de aangegeven richtlijn. Laat het geven van een fooi en de hoogte ervan afhangen van jouw tevredenheid over de service.
Tanzania is een land met een diverse bevoking, bestaande uit verschillende etnbische groepen, talen en culturen. Maar in het algemeen staan zij bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid. De cultuur is vaak gebaseerd op gemeenschapszin en onderlinge hulp. Respect voor ouderen en autoriteit is ook een belangrijk aspect.
Swahili is de officiële taal van Tanzania. Daarnaast spreken mensen ook hun lokale talen. Maar ook het Engels wordt beschouwd als een van de officiële talen en je kunt dus gelukkig met die taal goed terecht.
Het is altijd een leuk idee om enkele basisuitdrukkingen in het Swahili te leren. Dat wordt zeer gewaardeerd en vergemakkelijkt de communicatie.
Enkele woorden:
Safari Yako is aangesloten bij het Garantiefonds GGTO.
Garantiefonds GGTO staat er voor garant dat u het reeds betaalde deel van uw reissom terugkrijgt indien de touroperator failliet zou gaan. Dit kan zijn vóór uw vertrek maar ook tijdens uw verblijf op lokatie. Bovendien garandeert Garantiefonds GGTO tijdens uw verblijf uw terugreis indien de touroperator, als gevolg van een faillissement, hier niet meer voor kan zorgdragen. Door de touroperator wordt voor deze garantiestelling een vast bedrag van € 9,00 per reiziger in rekening gebracht aan de consument. Hiermee wordt het garantiefonds opgebouwd en onderhouden.
Safari Yako (KvK nr. 91706629) is aangesloten bij de Stichting Calamiteitenfonds Reizen.
De garantie van het Calamiteitenfonds houdt in dat u als reiziger die deelneemt aan een reis waarop de garantie van toepassing is:
– (een deel van) uw reissom terugkrijgt indien wij de reis als gevolg van een calamiteit niet of niet volledig kunnen uitvoeren;
– de noodzakelijke meerkosten vergoed krijgt indien wij als gevolg van een calamiteit de reis moeten aanpassen of indien wij u vervroegd moeten repatriëren.
Onder calamiteit wordt verstaan een door molest of natuurramp veroorzaakte abnormale gebeurtenis.